Den här sidan är inaktuell se www.kalmarlansmuseum.se för aktuell information.

Kalmar läns museum logga
Loading
 Samlingar »
Textstorlek ikon

Textstorlek │ Webbplatskarta │ Kontakt │ Translate

Arkiv, bibliotek, samlingar - vårt minne

Byklubba och byordning.

Kalmar läns museums samlingar, bibliotek och arkiv avspeglar främst det liv som levts och de verksamheter som varit av betydelse för länet. Specialiteter sedan 1980-talet är marinarkeologiska föremål från regalskeppet Kronans vrakplats samt konst och föremål med anknytning till konstnärinnan Jenny Nyström. Samlingarna består idag av uppskattningsvis en miljon föremål fördelade på 45 000 inventarienummer. Ett inventarienummer kan i praktiken innehålla allt från ett föremål till flera hundra föremål. Exempelvis kan en servis, som består av många delr, beskrivas under ett inventarienummer. Därför kan en uppskattning av antalet föremål ge en tydlig och mer rättvisande bild av samlingarnas omfattning.

 

Arkivet

Arkivet består av flera olika delar. Det topografiska arkivet innehåller handlingar rörande länets byggnads- och kulturhistoria. I denna samling finns en rik bildskatt med ca 250 000 positiva fotografikopior. I klipparkivet har utdrag och artiklar ur länets tidningar arkiverats på personhistoria, topografi och ämnesvis sedan lång tid tillbaka.

 

Bibliotek

är uppbyggt kring museiämnena arkeologi, etnologi och konst. Andra stora ämnesområden är historia, sjöfart och topografisk litteratur rörande Kalmar län. Biblioteket och arkivet är öppet måndag-fredag 10-16, enligt överenskommelse.

 

Föremål

Kalmar läns museums föremålssamlingar dateras från äldre stenålder till modern tid. Grunden är stora arkeologiska samlingar och kyrklig konst. Efterhand har företrädesvis dräkt och textilier, föremål som tillhörde hemmet, både allmoge och högre stånd, sjöfart, handel, hantverk och militära föremål tillkommit.

 

NYHETER

2013-02-11
Lars Einarsson Årets Sherpa
2009-10-06
Tyskar i Kalmartrakten berättar om historia, identitet och tillhörighet
VISA ALLA NYHETER

Kalmar läns museum

Skeppsbrogatan 51 - Ångkvarnen

Box 104, 391 21 KALMAR

Telefon:

0480 - 45 13 00

Fax:

0480 - 45 13 65

Webbplats:

www.kalmarlansmuseum.se

info@kalmarlansmuseum.se